Εθνικό και
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών |
|
||
ΜΝΗΣΙΚΛΗΣ: Προηγμένες Καθολικές Υπηρεσίες Θέσης σε Εσωτερικούς Χώρους
|
Αρχική σελίδα | Συνεργαζόμενοι φορείς | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Γενικά
Το αντικείμενο του ερευνητικού έργου ΜΝΗΣΙΚΛΗΣ εντοπίζεται στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών θέσης σε κλειστούς χώρους. Το σύστημα θα υποστηρίζεται από πολλαπλούς μηχανισμούς εντοπισμού θέσης και προσανατολισμού οι οποίοι θα συνδυάζονται μέσω υποσυστήματος σύντηξης πληροφορίας θέσης (information fusion). Το σύστημα ΜΝΗΣΙΚΛΗΣ δεν θα περιορίζεται μόνο στην πληροφορία θέσης αλλά θα υποστηρίζεται από ένα σύνολο πληροφοριών πλαισίου (context), όπως για παράδειγμα είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες ή η αναπηρία ενός χρήστη. Το σύστημα θα αξιολογεί όλη αυτή την πληροφορία και, βασιζόμενο σε μία προηγμένη μοντελοποίηση του εσωτερικού χώρου, θα προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών θέσης (όπως π.χ. είναι η πλοήγηση ή η απόδοση πληροφορίας για σημεία ενδιαφέροντος). Η διεπαφή χρήστη θα είναι καθολική, δηλαδή θα αναφέρεται σε όλους τους δυνητικούς χρήστες (ανεξαρτήτως ικανοτήτων ή αναπηριών μόνιμων, παροδικών ή περιπτωσιακών) και πολυαισθητηριακή (multimodal, π.χ. οπτική, ακουστική, απτική ή συνδυασμός αυτών). Γενικά, το σύστημα ΜΝΗΣΙΚΛΗΣ μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως ένα σύστημα ευφυών χώρων με σχεδιασμό για όλους (Design for All).
Αντικείμενο και καινοτομία
Το έργο ΜΝΗΣΙΚΛΗΣ αναφέρεται στην ανάπτυξη των βασικών συστατικών ενός ευέλικτου πλαισίου παροχής προηγμένων υπηρεσιών θέσης (location based services, LBS) για εκτεταμένους ή/και πολύπλοκους εσωτερικούς χώρους. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των υπηρεσιών είναι ότι θα είναι προσαρμόσιμες για διάφορες κατηγορίες χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Το κύριο αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μεθοδολογιών, η επιστημονική καινοτομία και η υλοποίηση συστατικών λογισμικού και υλικού στους παρακάτω τομείς:
ακριβής εντοπισμός (θέση και προσανατολισμός) σε εσωτερικούς χώρους με συνδυασμό τόσο υπαρχόντων και οικονομικά προσιτών τεχνολογιών όσο και σύγχρονων ερευνητικών τεχνικών (σύντηξη δεδομένων θέσης – location information fusion) και τεχνολογιών (RFIDs),
σημασιολογική μοντελοποίηση εσωτερικών χώρων, κατηγοριών χρηστών και αισθητήρων θέσης (από τη σκοπιά των υπηρεσιών θέσης)
προδιαγραφές για υπηρεσίες θέσης σε εσωτερικούς χώρους
προσαρμοζόμενες (adaptable), προσαρμοστικές (adaptive), πολυαισθητηριακές (multimodal), προσβάσιμες (από ΑμεΑ, ηλικιωμένους και περιπτωσιακά ή παροδικά αναπήρους) και πολυγλωσσικές διεπαφές χρήστη (multimodal and multilingual interfaces).
Αναλυτικότερα, οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι:
ανάπτυξη οντολογιών για εσωτερικούς χώρους, υπηρεσίες θέσης και προφίλ χρηστών
σχεδιασμός και υλοποίηση αλγορίθμων για σύντηξη (fusion) και διαχείριση πληροφορίας θέσης
ολοκλήρωση και εγκατάσταση σύγχρονων τεχνολογιών εντοπισμού στο χώρο και στη συσκευή χρήστη
δημιουργία πλήρων προδιαγραφών για τις απαραίτητες προγραμματιστικές διεπαφές (π.χ. θέσης, ενδιάμεσου λογισμικού) ενός τέτοιου συστήματος
προηγμένοι και «ευφυείς» αλγόριθμοι για την ανάπτυξη υπηρεσιών θέσης με βάση τις παραπάνω διεπαφές και τα μοντέλα
ανάπτυξη προηγμένης μοντελοποίησης διαφορετικών κατηγοριών χρηστών (συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ)
ανάπτυξη ολοκληρωμένου προσβάσιμου, πολύτροπου και πολυγλωσσικού υποσυστήματος αλληλεπίδρασης χρήστη για φορητές τερματικές συσκευές
βελτιστοποίηση τεχνολογιών ελληνικής και αγγλικής συνθετικής ομιλίας για παροχή πληροφοριών σε φορητές τερματικές συσκευές.
Το έργο στοχεύει στην επιστημονική καινοτομία και σύνθεση νέας γνώσης, αξιοποιήσιμης από το βιομηχανικό τομέα. Οι κύριες καινοτομίες (εκτός από την ενασχόληση με υπηρεσίες εσωτερικών χώρων) συνοψίζονται στις εξής:
ανάπτυξη συστήματος με βάση σημασιολογικά μοντέλα και οντολογίες
σύντηξη πληροφορίας θέσης
προηγμένοι τρόποι αναπαράστασης για υπηρεσίες θέσης
σύγχρονες τεχνολογίες αισθητήρων εντοπισμού και ολοκλήρωσή τους με ειδική διάταξη
εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών θέσης με έμφαση σε ειδικές κατηγορίες χρηστών
προσαρμοστικό σύστημα αλληλεπίδρασης ανάλογα με το χρήστη
σύνθεση ομιλίας ενσωματωμένη σε συσκευές χειρός
Το έργο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας: Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας(ΠΑΒΕΤ 2005). |
Αρχική σελίδα | Συνεργαζόμενοι φορείς | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Η ιστοσελίδα ενημερώθηκε την Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2007 04:31:04 μμ