Skip navigation Λογότυπο:LibAccessATHINA
Αρχική Σελίδα Βοηθήματα Βιβλιοθήκες Πηγές Σύνδεσμοι Ανακοινώσεις Επικοινωνία

Συσκευή Tieman Braille Voyager 44 (Braille display)

Περιγραφή Κατασκευαστής Σύντομες Οδηγίες Χρήσης Οδηγίες Χρήσης (Download)

Εικόνα συσκευής

Περιγραφή

Η συσκευή αυτή αποτελεί μια ανανεώσιμη διάταξη εξόδου Braille (οθόνη Braille) που συνδέεται με οποιονδήποτε Η/Υ και επιτρέπει την απτική πρόσβαση στα κείμενα σε μορφή Braille και σε πραγματικό χρόνο, ανά σαραντατέσσερις χαρακτήρες Braille την κάθε φορά (χωρίς να χρειάζεται η παραγωγή εγγράφων ή βιβλίων Braille). Χρησιμοποιεί 8 πιεζοηλεκτρικές ακίδες και διαθέτει πλήκτρα πλοήγησης. σε κείμενο διαδοχικών γραμμών της οπτικής οθόνης σε πραγματικό χρόνο. Οι ακίδες της πινακίδας Braille ανασηκώνονται ή χαμηλώνουν για να αντιστοιχούν κάθε φορά στα γράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη, μεταφρασμένα σε κώδικα Braille.

Αρχήβελάκι πάνω

Κατασκευαστής

Optelec, Tieman Group

Αρχήβελάκι πάνω

Σύντομες Οδηγίες Χρήσης

Γενικά

Παράδειγμα χρήσης με ένα laptop

Το προστατευτικό κάλυμμα της συσκευής ανοίγει κατά 180 μοίρες και μπορεί να τοποθετηθεί επάνω του το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Συνίσταται, όταν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται, το κάλυμμά της να είναι κλειστό για να μη σκονίζεται. Οι κινούμενες ακίδες της και οι οπές μέσα στις οποίες αυτές ανεβοκατεβαίνουν είναι ευαίσθητες στη σκόνη.

Η λειτουργία της συσκευής προαπαιτεί την εγκατάσταση λογισμικού ανάγνωσης οθόνης (π.χ., HAL-Supernova ή Jaws), καθώς δέχεται ως είσοδο την έξοδο Braille του αναγνώστη οθόνης.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά της εξόδου Braille με τρεις τρόπους:

  1. Απευθείας μέσω των πλήκτρων της συσκευής
  2. Με συγκεκριμένο συνδυασμό των πλήκτρων του πληκτρολογίου
  3. Από τα πλαίσια διαλόγου του Control Panel του αναγνώστη οθόνης

Δομή Συσκευής

Η συσκευή Tieman Braille Voyager 44 αποτελείται από:

Επίσης, τα παραπάνω 8 πλήκτρα, ανάλογα με τις ρυθμίσεις της συσκευής και του αναγνώστη οθόνης, χρησιμοποιούνται και για την εισαγωγή χαρακτήρων (π.χ., σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) ή για εισαγωγή κώδικα Braille π.χ., στο Winbraille).

Βασικές Λειτουργίες

Παρακάτω δίνεται ένα υποσύνολο των εντολών που μπορεί ο χρήστης να δώσει μέσω των πλήκτρων της συσκευής. Για την ολοκληρωμένη λίστα, δείτε το Εγχειρίδιο Χρήστη της συσκευής (ενότητα 4), καθώς και το Εγχειρίδιο Χρήστη του Supernova (κεφάλαιο 9, σελίδα 287). Επίσης, μία πλήρης περιγραφή των λειτουργιών που εκτελούν όλες οι εντολές δίνεται στο κεφάλαιο 7 του Εγχειριδίου Χρήστη του Supernova.

Εναλλαγή μεταξύ ανάγνωσης και γραφής (Input to Output Mode )

Για εισαγωγή κειμένου σε κώδικα Braille τα B1, B2, B3, B4, B5, B6 λειτουργούν ως Dot 1, Dot 2, Dot3, Dot4, Dot5, Dot 6 αντίστοιχα και το T3 ως κενό.
Braille Input On/Off = T1 + T4

Εναλλαγή της εξόδου Braille μεταξύ Computer Braille και Literary Braille.

Computer Braille = Απόδοση του περιεχομένου γράμμα προς γράμμα
Literary Braille = Απόδοση του περιεχομένου λέξη προς λέξη

Ο πίνακας ελέγχου του Braille Voyager (Εγχειρίδιο Χρήστη, ενότητα 3) δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσετε κάποια χαρακτηριστικά της συσκευής όπως η παραγωγή ήχων κατά την πίεση πλήκτρων, αλλαγή των λειτουργιών που εκτελεί το πλήκτρο πλοήγησης των Windows, προσαρμογή της πίεσης των ακίδων, κ.ά.

Η μετάβαση στον πίνακα ελέγχου του Braille Voyager πραγματοποιείται όταν πιέζονται παράλληλα και τα 8 πλήκτρα (B1, B2, ., B8) ή με δεξί κλικ στο εικονίδιο που εμφανίζεται στον χώρο ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών (systray) και επιλογή του «configure» από το αναδυόμενο μενού. Η εναλλαγή ανάμεσα στις διάφορες καρτέλες του πίνακα ελέγχου γίνεται πιέζοντας Control + Tab για την επόμενη και Shift + Control + Tab για τη προηγούμενη.

Αρχήβελάκι πάνω

Οδηγίες Χρήσης (Download)

Κατεβάστε το Εγχειρίδιο Χρήστη στα Αγγλικά
Users Manual (.pdf)

Κατεβάστε τις παραπάνω Σύντομες Οδηγίες Χρήσης
Σύντομες Οδηγίες Χρήσης (pdf)

Αρχήβελάκι πάνω

Επόμενο ΒοήθημαΟδηγεί σε επόμενο βοήθημα

Αρχική Σελίδα | Βοηθήματα | Βιβλιοθήκες | Πηγές | Σύνδεσμοι | Ανακοινώσεις | Επικοινωνία |

©2006 Ε.Κ.Π.Α Τεχνική υποστήριξη-Σχεδίαση και Ανάπτυξη: Ομάδα Ομιλίας