Συνεργασίες

Το έργο Ερμής υποστηρίζεται ερευνητικά και παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και τεχνογνωσία στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος «Ελληνική Γραφή και Μουσική της Αρχαιότητας» του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, η ομάδα έργου έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να ενισχύσει τις συνεργασίες και την υποστήριξη του έργου από οργανισμούς και θεσμούς στο χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού. Η υποστήριξη αλλά και η συμμετοχή των φορέων αυτών διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την προώθηση των στόχων του προγράμματος. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι το άνοιγμα μιας νέας αγοράς, στο λεγόμενο χώρο της «πολιτιστικής – δημιουργικής βιομηχανίας» που συνδέει δύο αλληλοτροφοδοτούμενους πόλους: για το έναν, αυτόν της προσφοράς, ο ΕΡΜΗΣ θα παράσχει μια ομάδα πιστοποιημένων ανακατασκευαστών αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων αλλά και μουσικών εκπαιδευτών της χρήσης των οργάνων αυτών, ενώ για τον δεύτερο, εκείνον της ζήτησης, η ομάδα έργου δημιουργεί συμπαγή δίκτυα με πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα παραδοτέα (τις ανακατασκευές ή/και τους ειδικευμένους στη χρήση τους μουσικούς) του προγράμματος μέσα από δικές τους δράσεις και πρωτοβουλίες που υπηρετούν την αποστολή και τους σκοπούς τους.

Έως σήμερα το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ έχει δεχθεί επιστολές υποστήριξης της λειτουργίας του από οργανικά μέλη ή εκπροσώπους φορέων (Ερευνητικά ιδρύματα, Επιστημονικές εταιρείες, Πολιτιστικούς οργανισμούς), κυρίως του εξωτερικού, στις οποίες προτείνονται συγκεκριμένα πεδία συνεργιών με το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

  •  Angelo Meriani profile picture Prof. Angelo Meriani (University of Salerno, President of MOISA [the International Society for the Study of Greek and Roman Music and its Cultural Heritage]) – για την οργάνωση συναυλίας στην οποία θα χρησιμοποιηθούν τα ανακατασκευασμένα όργανα του ΕΡΜΗ, στο πλαίσιο της 11ης ετήσιας συνάντησης των μελών της MOISA, τον Ιούλιο του 2018.
  •  Stefan Hagel profile picture Dr. Stefan Hagel (Austrian Academy of Sciences [OeAW]), – για τη συμμετοχή του στα 4 διήμερα workshops του προγράμματος, ως διακεκριμένου μελετητή της μουσικής των αρχαίων πολιτισμών, τόσο στο θεωρητικό όσο και το τεχνικό πεδίο εφαρμογής, αλλά και τη δραστηριοποίησή του στην αποτελεσματική –μέσω της πύλης του ΕΡΜΗ- επέκταση της παγκόσμιας κοινότητας για τη διάδοση των πορισμάτων της έρευνας στο πεδίο της ελληνικής μουσικής της αρχαιότητας.
  •  Barnaby Brown profile pictureBarnaby Brown (Faculty of Music – Cambridge University), για την υποστήριξη της αναγκαιότητας του ΕΡΜΗ, ως του πρώτου παγκοσμίως εκπαιδευτικού εργαστηρίου στην ανακατασκευή τεκμηριωμένων αρχαίων ελληνικών πνευστών οργάνων, τα οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στις οποίες συμμετέχει.
  •  Miao Bin profile picture Miao Bin, Founder and CEO of MEETCULTURE (Organization for the cultural exchange between China and Greece), για την οργάνωση το β εξάμηνο του 2018 διαδραστικής έκθεσης των ανακατασκευών του ΕΡΜΗ, με τη συμμετοχή μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας, μουσικών και κοινού σε πόλεις της Κίνας για 4 εβδομάδες, με σκοπό την προβολή στην Κίνα της ελληνικής μουσικής της αρχαιότητας.
  •  Θ.Π. Τάσιος φωτογραφία προφίλΘ.Π. Τάσιος (Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ [Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας], για την χρήση των ανακατασκευασμένων μοντέλων του ΕΡΜΗ στην παραγωγή εκπαιδευτικών εικονοκινητικών ταινιών της ΕΜΑΕΤ.