Τοποθετούμε στον τόρνο διαμήκη ορθογώνιας διατομής ράβδο πάχους 25mm και μήκους 35cm. Αφού δώσουμε κυλινδρικό σχήμα το στέλεχος, ελαττώνουμε σταδιακά το πάχος του στα 19 χιλιοστά. Κατόπιν, σημειώνουμε το μέσον της κυλινδρικής ράβδου και από αυτό οριοθετούμε το «ενεργό»μήκος του (εσωτερικά των βραχιόνων) στα 205mm (10,25 cm εκατέρωθεν του μέσου της ράβδου). Στη συνέχεια οριοθετούμε το πλάτος της εμπρόσθιας όψης των βραχιόνων (στα 17,5mm) – χαράσσουμε επομένως στα 12εκατοστά εκατέρωθεν του διαγραμμισμένου μέσου της ράβδου- και τέλος σημειώνουμε 35mm επιπλέον εξωτερικά του σημείου επαφής με τους βραχίονες για οριοθετήσουμε το τελικό σημείο κοπής, όταν ολοκληρώσουμε την κατασκευή του στελέχους.
Σημειώνουμε το τμήμα του ζυγού που θα διανοιχθεί κάθετα για να δεχθεί το άνω τμήμα των βραχιόνων με κατά μήκος χαράξεις επάνω στον τόρνο υπό γωνία 180 μοιρών, καθώς και την περίμετρο της εγκάρσιας ορθογώνιας διατομής τομής διαστάσεων 17,5×6,5mm.
Αφαιρούμε την κυλινδρική ράβδο από τον τόρνο, ανοίγουμε τις εγκάρσιες τομές και διαμορφώνουμε το σχήμα και τις τελικές τους διαστάσεις με κατάλληλο σκαρπέλο και λίμα.
Επανατοποθετούμε τη ράβδο στον τόρνο και μειώνουμε σταδιακά τη διατομή του ενεργού μήκους του ζυγού εσωτερικά των εγκάρσιων τομών) στα 17,8mm. Τέλος, προσδίδουμε σταδιακή ελάττωση του πάχους του εξωτερικά έως τα 14mm στις απολήξεις και κόβουμε άχρηστα πλέον εξωτερικά τμήματα.
Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την εργασία των σπουδαστών.
Συντάκτης: Χρήστος Τερζής