Ανακατασκευάζοντας τον αυλό του Βερολίνου

Ξύλινο αυλητικό ζεύγος, που εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου. Κάθε αυλητικό στέλεχος αποτελείται από ένα και μόνον τμήμα, καθώς η κωνική είσοδος της γλωττίδας, ο όλμος και ο λαιμός του επιστομίου και ο βόμβυκας συνανήκουν σε ένα ξύλινο κομμάτι.

Ο στέλεχος που αποδίδει τους βαρύτερους φθόγγους φέρει 7 δακτυλικές οπές, ενώ το άλλο στέλεχος που παράγει το οξύτερους φθόγγους φέρεις 8 δακτυλικές οπές. Οι δύο σωλήνες είναι σχεδιασμένοι σε offset τριών δακτυλικών οπών, που σημαίνει ότι η τέταρτη οπή στον οξύ σωλήνα αντιστοιχεί στην πρώτη του βαρύ σωλήνα.

Επιπλέον χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου αυλού είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που αντιστοιχεί στην έκτη οπή του οξύ σωλήνα. Περιστρέφοντας ο αυλητής το δακτύλιο μπορεί να καθορίσει αν η αντίστοιχη οπή θα είναι διαθέσιμη προς κλείσιμο ή όχι από δάκτυλα του δεξιού χεριού, παρέχοντας την ευχέρεια να συνθέτει μελωδίες σε διαφορετικούς τόνους.

Προσεκτική εξέταση της τομής του στελέχους στο σημείο της ένωσης στο αρχαίο εύρημα κάτω από το δακτύλιο, αποκαλύπτει ότι η προσθήκη του δακτυλίου δεν αποτελεί μεταγενέστερη επισκευαστική επέμβαση μετά από ρωγμή ή σπάσιμο του αυλητικού στελέχους, αλλά εμπίπτει στον αρχικό κατασκευαστικό σχεδιασμό.

Η δυσκολία που συναντά ο κατασκευαστής εδώ είναι η εξής: ο δακτύλιος χρειάζεται να περιστρέφεται γύρω από τον διαμήκη άξονα του αυλητικού στελέχους, χωρίς ωστόσο να μπορεί να περνά αέρας στο μεσοδιάστημα μεταξύ του εσωτερικού τοιχώματος του δακτυλίου και του εξωτερικού του ξύλινου σωλήνα.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *