1ο διήμερο εργαστήριο (workshop) με τον Stefan Hagel

Το σαβαβτοκύριακο 4-5 Μαρτίου υποδεχθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής το ερευνητή της Αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών Dr. Stefan Hagel, οποίος μας προσέφερε ένα διήμερο πυκνής και στοχευμένης ερευνητικής εμπειρίας στον αρχαιοελληνικό αυτό και την ανασύσταση της απαγγελίας ομηρικής ποίησης. Ο Stefan παρουσίασε και ερμήνευσε σημαντικότατες μαρτυρίες για τον αρχαιοελληνικό αυλό, την λειτουργία, τη χρήση και την εξέλιξή του κατά την ελληνική αρχαιότητα. Πρόβαλε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οργάνου στην αρχαιοελληνική μουσική θεωρία και το σύστημα μουσικής σημειογραφίας της αρχαιότητας. Ανέπτυξε τις αρμονικές σχέσεις που παράγονται μεταξύ των αυλητικών στελεχών και έπαιξε στους αυλούς που ο ίδιος έχει ανακατασκευάσει αρχαιοελληικά μέλη. Διαθέτουμε σχετικό οπτικοακουστικό υλικ και θα το αναρτήσουμε τις επόμενες μέρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφτηκε το εργαστήριό μας όπου όλοι ασκηθήκαμε στην παραγωγή διπλών γλωσσίδων, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο την αυλοποιίας που θα μας απασχολήσει επί μακρόν το επόμενο διάστημα.

Την Κυριακή το πρωί επισκεφτήκαμε την περιοχή των λόφων Μουσών-Πνύκας-Νυμφών και η αρχαιολόγος κα Όλγα Βογιατζόγλου μας ξενάγισε στον αρχαιολογικό χώρο και μας μίλησε για την ιστορία του. Μεταξύ άλλων βρεθήκαμε σ τον τάφο της αυλητρίδας της Κοίλης, όπου η Όλγα με ενθουσιασμό μας μίλησε για το ανασκαφική εμπειρία του μοναδικού ευρήματος του πλαγιαύλου της Κοίλης. Κατόπιν, σταθήκαμε στο λόφο Μουσών όπου ο Stefan μας μίλησε για τις τεχνικές ανασύστασης της ομηρικής απαγγελίας και τραγούδισε αποσπάσματα από την Ιλιάδα συνοδεία λύρας.

Ήταν ομολογουμένως ένα εντυπωσιακό διήμερο!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *