2ο διήμερο εργαστήριο (workshop) με τον Stefan Hagel

Το θέμα μας αυτό το διήμερο ήταν τα αρχαιοελληνικά χορδόφωνα. Παρουσιάστηκαν οι εικονογραφικές μαρτυρίες και εκτιμήθηκε ιστορικά η είσοδος των οργάνων στον ελλαδικό χώρο. Μολονότι τα αρχαιολογικά ευρήματα εγχόρδων είναι εξαιρετικά σπάνια, εντούτοις η σύνθεση των εικονογραφικών δεδομένων και των πληροφοριών που αντλούμε από τα κείμενα μας προσφέρει ικανοποιητικό υλικό για να εξάγουμε στοιχεία για τα μεγέθη, τις διαστάσεις, το σχήμα, τη λειρουργία και τις τεχνικές παιξίματος των οργάνων.

Ασφαλώς, η μεθοδολογία προϋποθέτει ότι ξεκινά κανείς από σταθμισμένα δεδομένα που προσφέρει η αρχαιοελληική γραμματεία για τα κουρδίσματα και τις τεχνικές παιξίματος. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες σε συνδυασμό με τα εικονογραφικά δεδομένα στοιχειοθετείται η μορφή του οργάνου.

Εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στις διαστάσεις, στο πλήθος τις τάσεις και τις διατομές των χορδών, το δέσιμό τους στο ζυγό, τη μεταξύ τους απόσταση και το ενεργό μήκος τους.

Την Κυριακή το πρωί επισκεφτήκαμε τα αρχαιολογικά μουσεία Πειραιώς και Μεγάρων και είδαμε από κοντά τα μουσικά ευρήματα του Τάφου του Ποιητή στον Πειραιά (αντηχείο λύρας, στέλεχος ξύλινου αυλού και άρπα) καθώς και δύο οστέινους αυλούς με μεταλλικά συρρόμενα κλειδιά στα Μέγαρα.

Το πλαίσιο του εργαστηρίου ο Stefan Hagel ηχογράφησε με την κιθάρα του Studio του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και ΕΚΠΑ. Ένα μικρό δείγμα της ληφθηκε από ερασιτεχνική κάμερα και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Παρακολούθηση βίντεο ύστερα από εγγραφή.
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *