Τεντώνοντας τις χορδές και κουρδίζοντας σε «Λύδια»

Βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία φάση της ανακατασκευής της χέλυος. Η αγωνία έχει κορυφωθεί καθώς σήμερα ορισμένοι από τους σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο της.

Το κούρδισμα που επιλέγουμε είναι «λύδια» ένα από τα κουρδίσματα που παραθέτει ο Πτολεμαίος στα «Αρμονικά» του και που απαντά στα περισσότερα από τα σωζόμενα μέλη.

Θα κουρδίσουμε λοιπόν στη φυσική κλίμακα Re-μi (χρησιμοποιώντας 9 εντέρινες χορδές) λαμβάνοντας ως σχετικό Λα4 το Λα 490Hz, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πρόσφατης σχετικής βιβλιογραφίας

Το ενεργό μήκος (43cm) των χορδών, η ειδική πυκνότητα της εντέρινης χορδής αλλά και η επιθυμιτή οριζόντια συνιστώτα της τάσης των χορδών (περίπου 55Nt στη βαρύτερη που αυξάνεται σταδιακά έως λίγο πάνω από τα 70Nt στην οξύτερη), θα καθορίσουν τις διατομές μας (ξεκινούμε 1,6mm για να καταλήξουμε στα 0,85mm στην οξύτερη χορδή).

Καθώς κουρδίσουμε διαπιστώνουμε ότι πρέπει να επαναλάβουμε το κούρδισμα αρκετές φορές φορές έως ότου να ισορροπήσουν οι τάσεις μεταξύ ζυγού, χορδοτόνου και δέρματος, τα οποία συνεχώς μετατοπίζονται έως να λάβουν τις τελικές τους θέσεις.

Είμαστε έτοιμοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *