Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Πληροφορικής

Πρόγραμμα HORIZON - Εργο ΕΣΤΙΑ

Πρόγραμμα HORIZON

Έργο ΕΣΤΙΑ

Σταθμοί Εργασίας του Έργου ΕΣΤΙΑ


Στο πλαίσιο του έργου ΕΣΤΙΑ, εγκαταστήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από υπολογιστικά συστήματα ή σταθμοί εργασίας, τα χαρακτηριστικά των οποίων θα περιγραφούν συνοπτικά στο παρόν κείμενο.

Ο βασικός στόχος χρήσης αυτών των σταθμών εργασίας ήταν η απρόσκοπτη χρήση, η αντικειμενικότερη αξιολόγηση και τελικά η αξιοποίηση από ΑΜΕΑ χρήστες:

Τα χαρακτηριστικά αυτών των σταθμών εργασίας, επιβάλλονται από προδιαγραφές σχετικές με τους ΑΜΕΑ χρήστες του έργου, αλλά και από τις τρέχουσες εξελίξεις της τεχνολογίας τόσο από πλευράς υπολογιστών όσο και από τα όσα προσφέρονται μέσω της υποστηρικτικής τεχνολογίας (rehabilitation technology) από άποψη υλικού και λογισμικού. Στη συνέχεια θα γίνει μια συνοπτική περιγραφή των χαρακτηριστικών αυτών με αναφορές στις προδιαγραφές που ικανοποιούν.

Το έργο ΕΣΤΙΑ απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες ΑΜΕΑ χρηστών: άτομα με κινητικές δυσκολίες, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, και άτομα με προβλήματα όρασης. Οι διαφορετικές ομάδες χρηστών χρησιμοποιούν και μια πληθώρα από διαφορετικές και ακόμα και εξειδικευμένες συσκευές εισόδου/εξόδου αλλά και αντίστοιχο κατάλληλο λογισμικό. Προχωρίσαμε στη συγκρότηση δύο ειδών από σταθμούς εργασίας, ένα για τα άτομα με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες, και ένα για τα άτομα με προβλήματα όρασης, όπως φαίνεται στις σχετικές εικόνες. Ειδικά για τα άτομα με προβλήματα όρασης χρησιμοποιήθηκε και ένας φορητός υπολογιστής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ χρηστών του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών εργασίας

Από τεχνολογική άποψη, και για να είναι δυνατόν να υποστηρίζονται οι τρέχουσες απαιτήσεις από άποψη λογισμικού (λειτουργικά συστήματα και προγράμματα), τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών εργασίας πληρούν προϋποθέσεις για υπολογιστές με επεξεργαστή Pentium στα 200 MHz, κεντρική μνήμη RAM 32 MB, σκληρός δίσκος 1.2 GB, οθόνη αφής, κάρτα ήχου και ηχεία, μονάδα CD-ROM, και κάρτα δικτύου για απ'ευθείας σύνδεση με το Internet.

Από την άλλη μεριά, λόγω των ΑΜΕΑ χρηστών, μια πλειάδα από εναλλακτικές συσκευές εισόδου/εξόδου εγκαταστήθηκαν και χρησιμοποιούνται:

Από πλευράς λογισμικού, τα πιο σημαντικά "πακέτα" που έχουν εγκατασταθεί για χρήση αφορούν (ανά ομάδα χρηστών):

Άτομα με κινητικά και μαθησιακά προβλήματα

 

Άτομα με προβλήματα όρασης

Ας, σημειωθεί ότι στην πλειονότητά του το παραπάνω λογισμικό (εκτός ουσιαστικά από το HAL5 και το Netscape Navigator) σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕΣΤΙΑ, από τις ερευνητικές ομάδες του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

home.gif (1026 bytes) Αρχική Σελίδα   arleft1.gif (997 bytes) Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ΕΣΤΙΑ επικοινωνήστε μαζί μας Αποστολή e-mail σχετικά με το έργο ΕΣΤΙΑ.
Για παρατηρήσεις και σχόλια αναφορικά με τις WWW σελίδες επικοινωνήστε με τον  υπεύθυνο
Αποστολή μηνύματος σχετικά με τις WWW σελίδες .